Fidelio
Pris: 99 DKK

Beethoven 250 år
Det Kongelige Teater og Beethovens Fidelio fra 1979.
Beethovens 250 år bør ganske naturligt fejres af Udgiverselskabet Hegermann-Lindencrone. Vi, det vil sige operasangerne Erik Harbo og Uffe Henriksen, har fundet en pragtfuld optagelse af Fidelio i Hegermann-Lindencrone båndarkivet med en række fremragende solister. Der synges på dansk, og man kan som i et skuespil følge med i det hele. Der er talt dialog, der fører én videre i handlingen, og datidens berømte sangere synger og taler med en styrke, der når ud til bagerste række på Gamle Scene.
Så nyd blot Fidelio på dansk, som generationer har gjort det før os. Det samme er tilfældet med mange andre af selskabets udgivelser sidst, i november 2019 med Don Juan med Kim Borg og andre store danske sangere af en anden generation.
Operaen Fidelio (Leonore) fik premiere i Wien i 1805, og som alle ved blev det ikke en succes. Men igennem en bearbejdning, der siden er blevet fulgt, fik den premiere igen i 1814, og med et slag var komponisten også berømt som operakomponist. Operaen er et godt eksempel på den såkaldte ”redningsopera”, en genre, der var populær i tiden efter den franske revolution, også i Danmark med f.eks. Kuhlaus Lulu.
På Det Kongelige Teater fik Fidelio premiere den 17.9. 1829 med tre opførelser og den var oversat af C.N. Rosenkilde. Det blev bestemt ikke nogen succes. Operaen behagede ikke københavnerne. Robert Neiiendam omtaler publikums dårlige smag ved at fortælle om premieren i 1829. Direktionen ”strammede Interessen” ved den 3. forestilling af hensyn til billetsalget og lod nogle tyrolere fra gruppen Leo jodle efter den sidste forestilling. Ved premieren var det den berømte, men scenisk ubevægelige Jfr. Zrsa der sang Fidelio.
Ved genoptagelsen i 1839 blev det den fremragende Jfr. Pauline Lichtenstein (født i Berlin 1818), der som 21-årig fik sin anden debutrolle som Fidelio og opnåede stor succes.
I sæsonen 1858-59 og 1860-61 blev rollen givet til den svenskfødte Leocadie Bergnehr, der efter et udenlandsk ophold vendte hjem igen og sang rollen som Fidelio. 1870-71 var det den kommende Wagnersangerinde Anna Erhard Hansen, født Pfeil, der med stort held sang Fidelio sammen med Niels Juhl Simonsen som Pizarro og tenoren Richard Jastrau som Florestan. Opført på 100 års-dagen for Beethovens fødsel 17.12 1870
Indtil 1889 havde operaen kun gået 20 gange over 40 år. Op gennem næste århundrede opførtes operaen mange gange i forskellige opsætninger. Fra 1920 brugte man Julius Lehmanns oversættelse og operaen opførtes på 150 års-dagen for Beethovens fødsel.
En række kendte sangere sang i hovedpartierne, f.eks. Holger Byrding, Frans Andersson, Thyge Thygesen, Tenna Kraft Frederiksen, Niels Møller, Stig Fogh Andersen og Tina Kiberg.
Nævnes bør også John Frandsen, der dirigerede ved Birgit Nilssons gæstespil 17.5. 1966, hvor hun modtog Sonningprisen og her sang sammen med stjernetenoren Willy Hartmann. Uddrag kan høres på cd’en Birgit Nilsson classcd 5018 samt cd’en Cavalleria Rusticana, classcd 5024.
Opsætningen fra 1979 blev iscenesat af Gertrud Wagner, Wieland Wagners hustru, som kendte teatret tilbage fra 60-erne, hvor hun hjalp sin mand ved opsætningen af Den flyvende hollænder og Tannhäuser.
Hun løb ind i en række vanskeligheder bl.a. med personalet, der ikke var begejstret for hendes forslag, som de fandt latterlige. Den nye stil med moderne klædedragt, naziuniformer og moderne våben, en stil der for længst var blevet dagligdag i Tyskland, behagede heller ikke de danske anmeldere.
Alligevel blev der skrevet ganske pænt om forestillingen, især i forbindelse med solisterne, koret og Det kgl. Kapel. Ikke alle var begejstrede for Wolfgang Rennert som dirigent, det var hans sidste forestilling på teatret, men selvfølgelig var det musikalsk en lydefri (!) forestilling. Et par af anmelderne havde gerne set, at man havde brugt en af vore danske kapelmestre, men det var jo en gammel diskussion der ofte er kommet op. Genhørt nu er der mange scener og arier, der stadig fungerer perfekt.
På denne cd får man en række fine sangere at høre: Lone Koppel hjemvendt fra sine år ved Sydney-operaen synger Fidelio (Leonore) og Peter Lindroos Florestan. Begge roses i høje toner af pressen. Aage Haugland viser al Don Pizarros ondskab, medens Jørgen Klint på fremragende vis fremstiller fangevogteren Roccos rolle. Hans datter Marzelline synges mere end smukt af Bodil Gøbel godt fulgt op af Christian Sørensen, som den forelskede portner Jaquino. Ib Hansen synger med vanlig autoritet Don Fernando, ministeren, der redder sin gamle ven Florestan sammen med Leonore. Hertil kommer Det Kongelige Operakor og Kapel, som er helt i top.
Men hør dette fantastiske eksempel på dansk opera i 80’erne, hvor teatret var plaget af utrolige besparelser, men alligevel formåede at holde fanen højt. Vi kunne nu kun ønske at Danmarks Radio kendte sin besøgelsestid og udsendte denne geniale optagelse.
Men nyd den nye cd CDK 5037-38